a

Kunsthåndverk

Kort om linja:

 • Keramikk
 • Sølv og smykkearbeid
 • Tekstil og søm
 • Redesign
 • Utstilling

Reiser:

 • Marokko
 • Fellestur til Spania og Gibraltar
folkehøgskoleelver maler på keramikk

Skap noe unikt

Her får du muligheten til å utforske håndverk gjennom å lage smykker og arbeide med sølv, keramikk, sying og redesign.

Sølv- og smykkearbeidet er spesielt for de som ønsker å prøve noe nytt og gir muligheten til å raskt oppnå imponerende resultater.

Keramikk innebærer modellering, dreining og brenning, en prosess som krever tålmodighet, men som også er svært givende og lar deg skape unike verk. Når julen nærmer seg, deltar vi på julesalgsmessen med våre egne håndverksprodukter, sammen med andre håndverkere.

I tekstil og søm får du muligheten til å lære forskjellige teknikker og lage både praktiske og kule ting, som klær, vesker og interiør, samt utforske redesign og bildeuttrykk.

Igjennom året får du utforske din kreativitet på jakt etter ditt eget uttrykk. Grunnleggende oppgaver vil ruste deg til å kunne arbeide videre på egen hånd. Når du har fått innføring i et materiale, kan du bruke tilhørende verksted så mye du ønsker.

Studieturen til Marokko byr på en opplevelse av landets rike håndverkstradisjoner. Vi arbeider med lokale materialer på marokkansk vis, utforsker Atlasfjellene, rir gjennom Sahara og overnatter under stjernene. Fylt med opplevelser, inntrykk og inspirasjon reiser vi hjem med minner for livet og egenproduserte produkter fra Marokko i kofferten.

Fagområder

Håndverk

fra idé til ferdig produkt.

Keramikk

Dreie, støpe, bygge, modellere, dekorere, glasere og brenne.

Sølv og smykkearbeid

Lodde, forme, modellere i metalleire, bruk av smykkesag.

Tekstil

Grunnleggende ferdigheter på symaskin, og morsomme teknikker. Arbeid i skinn/lær.

Redesign

Finn noe gammelt og lag noe nytt! Redesign har blitt en mer og mer aktuell form for kunsthåndverk. Fra sølvskje til en fin ring, en helt ny stol med trekk av bestemors gamle gardiner.

Presentasjon og utstilling

En del av det å skape vil kanskje være å gi andre mulighet til å oppleve håndverket ditt. Dette kan være gjennom bilder og video, tekst og utstillinger.

Samarbeid med skolens andre kreative linjer

I tillegg til å jobbe med egne prosjekter på linja, kan vi arbeide sammen med de andre kreative linjene på skolen. Dette kan være små eller større produksjoner hvor vi kan lære om hverandres fagfelt.

Hvem passer linjen for?

Dette er ei linje for deg med skaperglede, som elsker å jobbe med hendene – uansett ferdigheter og erfaring. Eller som ser etter inspirerende påfyll, en ny hobby, eller vurderer utdanning innen kunst og håndverk.

Reise - Marokko

Tidligere har turen gått til Marrakech, sørvest i Marokko, som byr på fantastiske kultur- og menneskemøter. På det store markedet Djemaa El Fna kan vi møte vi et myldrende liv av slangetemmere, gjøglere, apekatter, musikere – litt som å gå i Aladdins fotspor!

Vi har hatt bosted like ved Djemaa El Fna, i den gamle Medinaen, hvor vi kunne vandre timevis i en labyrint av gater, fylt med fantastisk håndverk og sanseinntrykk. Verkstedene ligger side om side i de trange gatene; skomakeren som jobber i de utroligste farger, smykker og lamper i metall sages, hamres og formes. Her har vi også jobbet noe selv, og latt oss inspirere til videre arbeid tilbake på skolen.

Vi har besøkt pottemakerne som holder til i en landsby litt utenfor sentrum. Her har vi sett hvordan de håndlager de utroligste mosaikkfliser i keramikk, og vi har bl.a lært å brenne leire i gassovn. Vi har også besøkt Project Soar, som arbeider for jenters stilling i lokalsamfunnet, i et land hvor veien mot likestilling fremdeles er lang å gå.

Måltidene våre har vi som oftest spist på en av byens utallige takterasser, hvor mat laget i Tajine er spesialiteten som vi lærer mer om på matkurs. Atlasfjellene og berberbyen Imlil har også vært et høydepunkt, bokstavelig talt. Vi rir først på dromedar i ørkenen, før vi sammen med lokale guider rir på eselryggen opp i fjellene. ca 1200 m.o.h.

Lærere på linja

lærer ved Bakketun Folkehøgskole

Ingvild Byre Guddingsmo

Jeg brenner for at elevene skal oppleve mestring og stolthet over eget arbeid, og at de skal oppleve tryggheten til å tøye egne grenser.

Jeg er utdannet Faglærer kunst og håndverk med fordypning i leire og har toårig kunstfagskole. Underviser i et vidt spekter av materialer og teknikker innen håndverksfaget.

Underviser også i ulike valgfag.

Utstyrsliste

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt utstyr som trengs til undervisningen

Dette utstyret må du stille med selv

Arbeidstøy og sko: Både keramikk og sølv/smykkearbeid innebærer en del gris, støv og skitt. 

 • En heldress eller lignende du kan trekke over ditt vanlige tøy, og på den måten ta av når du forlater keramikkverkstedet  
 • Forkle i skinn er perfekt til sølv/smykkearbeid

Har du utstyr må du gjerne ta det med!

Timeplan

I tillegg til linjefagene har du også fellesfag, valgfag og prosjektfag. Fellesfagene er gullverdt for å bygge fellesskap og forberede deg på livet etter skolen. Vi tilbyr mange spennende valgfag, som golf, ridning, foto, jegerprøven, båtførerprøven og mye mer. I prosjektfag får du mulighet til å blant annet ta opp fag, eller utforske ulike yrkesretninger.

Ingen uker er like, men en vanlig uke kan se slik ut:

Felles alle dager: God frokost + morgensamling (et ord for dagen, dagens nyheter, markering av bursdager og annen viktig info).

 • Mandag: Romvask, Internatfag, Boenhetssamling, lunsj og linjefag
 • Tirsdag: Valgfag hele dagen
 • Onsdag: Fellesfag, lunsj og linjefag
 • Torsdag: Linjefag hele dagen
 • Fredag: Linjefag. Internatvask timen før middag
 • Lørdag: Seminar/aktivitet/tur, elevkveld, lørdagskos med varmt måltid

Pris

Fra kr 124 750,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Alle måltider
 • Rom i bofellesskap på skolen
 • Fellestur med hele skolen til Spania og Gibraltar (inkl. 3 måltider per dag)
 • Studietur til Marokko (inkl. 3 måltider per dag)
 • Workshops
 • Turer i nærområdet
 • Sangbok
 • Ulykkesforsikring
 • Fri benyttelse av elevkjøkken og spesialrom
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja: 124 750,-
Prisen inkluderer dobbeltrom med bad på gangen.

Les mer om våre priser og romtyper her

Lån og Stipend

For skoleåret 2024/2025 kan du få utbetalt inntil kr 137 907 fra Lånekassen. 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som kan blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole. 

Les mer om stipend til Folkehøgskole her

Her kan du søke om lån og stipend

Kontakt

Har du spørsmål om linja eller skolen?

Skoleadministrasjon: 74 04 91 00 / adm@bakketun.fhs.no

Et år på Kunsthåndverk har gitt meg stor faglig bredde og venner for livet. Jeg har prøvd alt fra å sy skinnfell til å lage sølvringer.

– Camilla Holmvik

Her lærte jeg nye ting uten tanke på karakterer. Jeg hadde det topp på linja. Ble utfordret på nye materialer og teknikker og hadde tilgang til rom og utstyr 24/7. Studieturen var super!

– Mia Nilsen

Året mitt på Kunsthåndverk gjorde at eg torde å søke meg inn på Faglærarutdanninga for Design, kunst og handverk ved OsloMet året etterpå.

– Merete Steinsland

Vi gleder oss til å bli kjent med deg!